Gırtlak Kanseri Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Hücrelerde bulunan DNA çeşitli nedenlerden dolayı hasar görür. Kanser sonucunda hasar gören bölgelerde belirli büyüme ya da normal dışı durumlar ortaya çıkar. Gırtlak, üst orta ile alt orta olarak bölümlerden oluşur. Nefes almamızı sağladığı gibi konuşma ve yutkunmayı da sağlar.
Gırtlak Kanseri Belirtileri
Gırtlak kanserinde özellikle gırtlak bölümünden birinin içinde kötü huylu tümör oluşur. Konuşmamaya neden olduğu gibi rahat nefes almayı da engeller. Gırtlak kanserinde rahat nefes alınmadığından ilk müdahalede gırtlaktan bir delik açılır. Cerrahi tedavi sürecinde gırtlakta olan kötü huylu tümörler temizlenir. Radyoterapi ile kanser hücreleri yok edilir. Kemoterapi sürecinde ise çeşitli ilaçlar ile kanser yok edilmeye başlanır.
Seste belirli çatallaşma ya da değişiklikler oluşur. Yutkunurken zorlanırsınız. Boyun bölümünde kitle oluşur ve şişer. Şişmeler ağrılı ya da ağrısız şekilde oluşabilir. Ses tellerinin altında bulunan tümör kişinin nefes almasını zorlaştırır. Tükürükten kan geldiği vakalara da sık rastlanır. İştah azalması ile birlikte hızlı kilo kayıpları da yaşanabilir.
Gırtlak kanserine özellikle çok sigara içenlerde rastlandığı gibi çok aşırı sıcak ya da soğuk yemekler yiyenlerde de görülür. Ağız kokusundan sıklıkla şikayet edilir. 50 yaş üzerinde kendini belli eden bir hastalıktır. 50 yaş öncesi ise bazı belirtilere dikkat etmek hastalığın önüne geçmenizi sağlar. Boğazınızda geçmeyen ağrı varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.