Kan Şelalesi ve İlginç Oluşumunun Sırrı
Kan Şelalesi, adı üstünde kan rengi ile Antarktika’nın Taylor Buzulu’ndan devamlı bir akış halinde Bonney Gölü’ne doğru sızar. Jeolog ve keşifçi Thomas Griffith tarafından 1911 yılında keşfedilen ve görenleri şaşkına çeviren manzara için pek çok araştırma yapılmış. Buzulların arasından akan kırmızı renkli su için bilim adamları, gömülü tuzlu su haznesinin kısmen indirgenmiş demirin bir şekli olan renk değişikliğinden sorumlu olduğuna inanıyor.
Kan Şelalesi Altında Canlı Yaşam İzleri
Griffith’in buzulların arasından akan bu kırmızı renkli su için ilk fikri; bir tür su yosunu olmasıydı. Florida Gulf Coast vebası olarak bilinen zararlı alglerin çoğalmasının suyun ayırt edici kırmızı rengi verebileceği düşünüldü. Ancak, 2003 yılı analizi bu sıvıda yüksek düzeyde demir olduğu buldu. Ama bu şelaleyi besleyen tuzlu, demir yüklü sıvı nereden geliyordu, bilim adamları emin değildi.
Buzulların alt yüzeyini araştırmak için bir radar sinyalini olan Radyo-eko sondaj tekniğini kullanan araştırmacılar, su akıntısının geldiği yönde bir yeraltı su kaynağı bulunduğunu ortaya çıkardı.
Yeraltında 5 milyon yıl önce meydana gelen bu yoğun demir yüklü gölet normal deniz suyundan 3 kat kadar tuzlu olduğu için donması mümkün değil, bu nedenle akışkan bir şekilde yeryüzüne çıkabiliyor.
Fakat yerin 400 m altında tamamen ışıksız ve oksijensiz kalan su birikintisi mikrobiyolojik yaşam hakkında ilginç veriler sunuyor. Milyonlarca yıldır yaşamını sürdürebilen bakteriler, farklı yaşamlar hakkında ümit verici hipotezler türetiyor.